Keuren ladders, trappen & rolsteigers

Veiligheid eerst

Als bedrijf zijnde is het hebben van ladders, trappen of rolsteigers essentieel voor verschillende werkzaamheden. Echter, het gebruik van dit klimmateriaal brengt inherente risico's met zich mee. Beschadigd of ondeugdelijk klimmateriaal kan leiden tot ernstige ongevallen en letsel bij werknemers. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om jouw klimmateriaal regelmatig te laten inspecteren volgens de NEN 2484 norm.

Lees meer

Waarom klimmateriaal keuren?

Het gebruik van klimmateriaal vormt een aanzienlijk bedrijfsrisico, gezien de mogelijkheid van beschadiging die de veiligheid ervan in gevaar kan brengen. In het geval van een ongeval tijdens het gebruik van dit materiaal, wordt altijd onderzocht in welke staat het klimmateriaal verkeerde op het moment van het incident. Daarom is het van vitaal belang om periodiek te controleren of het klimmateriaal voldoet aan de NEN 2484 norm. Een grondige keuring van ladders, trappen en rolsteigers draagt bij aan het creëren en behouden van een veilige werkomgeving voor jouw werknemers.

Lees meer

Belangrijke richtlijnen voor veilig gebruik van rolsteigers

1.

 

Een cruciale vereiste voor het veilig gebruik van een rolsteiger is dat deze regelmatig wordt gekeurd en beschikt over een veiligheidscertificaat, te herkennen aan de sticker van een gecertificeerde keurmeester. Het is essentieel om de rolsteiger periodiek, minstens één keer per jaar zoals voorgeschreven, te laten herkeuren volgens de geldende normen.

2.

 

Ten tweede is het van groot belang dat rolsteigers nauwkeurig worden opgebouwd en afgebroken volgens de instructies van de fabrikant. Deze montage- en demontage-instructies zijn zowel schriftelijk meegeleverd als online beschikbaar.

3.

 

Een derde fundamentele regel voor het waarborgen van een hoog niveau van veiligheid is het verplicht stellen van randbeveiliging bij werkhoogtes van drie meter of meer. Randbeveiliging, bekend als schoprand, voorkomt het vallen van materiaal of gereedschap naar beneden, wat mensen die zich onder de steiger bevinden of langslopen kan verwonden.

4.

 

Als vierde hoofdregel is het tegenwoordig verplicht om bij het betreden van een ander platform dubbele valbeveiliging toe te passen met behulp van horizontale schoren, ook wel zijstangen genoemd, op knie- en heuphoogte. Deze moeten op kniehoogte worden geplaatst voordat het platform wordt betreden.

5.

 

Als laatste belangrijke richtlijn geldt de verplichte verankering van de steiger bij werkhoogtes van acht meter (buiten) of twaalf meter (binnen), om te voorkomen dat rolsteigers kunnen omvallen als gevolg van windvlagen.

Valbeveiliging

Lees meer

Magazijnstellingen

Lees meer

Hijs- en hefmiddelen

Lees meer